Surirumah Kuat Tidur

Makeup. Dubai. Masak. Membebel.

Sunday 28 February 2016

Mari Memasak Bersama Kak Ojie

Assalamualaikum...

Sejak dah jumpa kedai jual petai kat Dubai ni, I rasa macam bahagia betul kehidupan. Sayur pun masih lagi belajar belajar makan. Haha


Sambal Udang Petai

Udang 1/2 kilo
Bawang Merah (Besar) 2 Biji
Petai ikut suka (I letak segenggam)
Cili Boh 1 cawan
Minyak untuk menumis

Cara-cara
  • Panaskan minyak dalam kuali
  • Tumis bawang yang dah hiris tadi
  • Lepas tu masukkan cili boh. Tumis sampai naik minyak
  • Lepastu masukkan udang.
  • Biarkan dalam 2 minit gitu, masukan petai pulak.
  • Tutup api, hidangkan.
  • Kalau nak lagi berdesup, Masukkan belacan time tumis cili boh tu.

Sayur Goreng

Brocoli
Kobis
Carrot
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar serbuk ikan bilis
Minyak zaitun
Bawang putih 5 ulas (cincang)

Cara cara
  • panaskan kuali
  • masukkan minyak zaitun
  • tumis bawang putih hingga kekuningan
  • masukkan sos tiram
  • masukkan semua sayur
  • masukkan air sikit
  • masukkan serbuk ikan bilis
  • kacau rata. Tutup api. Hidangkan


No comments:

Post a Comment