Surirumah Kuat Tidur

Makeup. Dubai. Masak. Membebel.

Thursday, 2 August 2018

I CAME BACK

I CAME BACK. WAIT TAU. GOT A LOT OF THINGS TO SHARE!

Wednesday, 15 June 2016

Kylie Cosmetics

Assalamualaikum...

I rasa macam nak kumpul all shades! Kecuali Gloss punya. Entahla i macam tak berkenan pakai gloss. I dah la comot. Kang tah mana mana tinggal kesan gloss ni. Kat lengan baju lah, tudung lah, rimas!

So Kylie Lipkit so far i ada 4 matte and 2 metals. 7 more to go!




Ojie Makeup Diary - Kylie Lipkit (Two)

Assalamualaikum...

Another round of Kylie Lipkit yeh. Well this time i got a darker shade, True Brown and Kourt K. Masih lagi berfikir nak pakai pegi mana. Lmao






Color cantik. Idk lah i beli sebab nak cukupkan all shades atau memang i suka the color so i can wear it. I masih tak sure lagi. Lol

But on my next entry nanti i akan post pasal swatches on all matte liquid and lipstick yang i ada. Posted it on snapchat few days ago. oh ya, add me on snapchat owtothezie.



Sunday, 5 June 2016

Ojie Makeup Diary - Velvet Vanity

Assalamualaikum...

Hahaha all these three new entries memang buat i gila! I just came back from Dubai and gila nak shopping je! Gila!

So was scrolling instagram, and i saw one post about Velvet Vanity. Oh its Matte Liquid Lipstick. And yang paling i teruja, It LOCAL PRODUCT!

Terus beli! Libra Baby dengan Slamberry


Packaging biasa je but this is too huge for a lipstick. But yeah they know what they're doing kan? :p


When i open the box... COMELNYA!!!!!



Ini Libra Baby. RM59 Each. Oily tapi few seconds lepas you dah apply tu dia akan terletak elok je. I samakan this formlua dengan Anastasia Beverly Hills Liquid Lipstick tau. Memang sama. Cuma ABH long lasting. Hehehe.

For our local untuk produce this kind of thing, deserves my respect. Its good to see anak muda kita berjaya. I haven't tried lagi slamberry but photos will be uploaded nanti once i pakai ok?

Anyway, you can shop your Velvet Vanity here http://shopvelvetvanity.com/home/ 

Ada tiga shades. Semua lawa! 


Ojie Makeup Diary - Morphe

Assalamualaikum...

I dapat tahu about this seller on Instagram yati3030. Her website is www.nhsmakeup.com

So.. her instagram ni i dapat tau pasal kes adik Neelofa. She bought the palette banyak gila. And kena bash dengan rakyat marhein. To me simple je. Dia guna duit bapak dia ke apa ke, biar je dia. Yang lain lain ni bising pasal apa tu i tak faham. Let her do what she wants to do.

So i contacted this Yati, She is a makeup artist too. I tanya dia berapa harga je dulu. I berkenan dengan 9B - THE BLUSHED BLUCH PALETTE and 35B - 35 COLOR GLAM PALETTE. So bila cik yati ni jawab harga, korang nak tahu berapa? Nanti tengok kat gambar k?


I punya excited nak tunggu barang sampai masa tu. So masa i nak masuk kereta dengan ibu, van pos laju pun sampai depan rumah. Tapi i uruskan hal dengan ibu dulu.. Balik rumah baru bukak parcel. Just look at he the packaging? Untuk harga yang dijual, dengan packaging ni i rasa macam wow sangat!


So bila i bukak kotak tu.. YES.. Memang barang diyakini tak akan jahanam. Memang selamat!




35B - 35 COLOR GLAM PALETTE RM170
9B - THE BLUSHED BLUSH PALETTE RM160

So untuk merialisasikan impian i.. I panggil anak buah i. I puas hati with the palette sebab tak bersepah k? eeee memang suka laa! Korang belilah palette ni tau! Color pun terang. AAAHHH SUKA!!!!!





Ojie Makeup Diary - Kylie Lip Kit

Assalamualaikum...

I finally get my hands on these two babies. Penantian selama tiga minggu berakhir dengan penuh gembira dan tawa ria!

I beli kat instagram LUSHXMALAYSIA. Oh korang boleh beli macam macam kat situ! Mostly makeup brand yang depa bawak masuk yang takde kat Malaysia. So untuk Kylie Lip Kit ni depa jual RM160 each. Mostly semua shades ada. I beli Candy K dengan Koko K.


Nak tengok hasilnya?






The formula i suka. Its not that oily. But then memang long lasting. I tak perlu touch up and tak perlu pakai lip primer pun. For first time memang akan rasa melekit gila bibir. Tapi bila dah pakai few times, i rasa ok. This is best to wear when you are on your period. Sebab susah nak remove i guess. Nak bawak solat leceh. Hehehe. 

Btw, I've added another two in my collection. But bukan matte. I beli Metal punya. Oh please yes please! Masih lagi dari Instagram LUSHXMALAYSIA. RM105 each. 





Formula masih sama. But this metal nampak macam glossy sikit but it's not. I belum try Reign lagi. But I akan update nanti. Stay tuned!








Friday, 27 May 2016

The only reason I miss Dubai...

Assalamualaikum...

It has been over a month since i left Dubai. I left my memories, and of course my friends. At first i thought i would spend at least 5 years there. But jodoh tak panjang dengan Dubai.

Banyak benda start dari Dubai. I became a fulltime housewife, I start beraya as a wife in Dubai, I start berjauhan dengan family (Jauh beribu batu sebab dulu duduk rumah sewa masa belajar), I start belajar makeup sebab jadi surirumah yang belum ada rezeki anak memang bosan kalau duduk rumah sorang sorang. So selalulah tengok video tutorial kat youtube and buat sendiri kat muka. Well thats not the point.

When i decided to balik Malaysia, is because tiket dah beli sebab you know i xde residence visa so memang kena beli return tiket to Malaysia. So tonight, i nak share pasal sorang hamba allah ni. Her name is Seri Azhalinda. Ah kalau salah eja.. I called her Yie.




Ni kali pertama jumpa dengan Yie. Kat Mushrif Park. Tapi tak banyak borak sengat sebab i was busy playing with the kids. But i nampak her daughter muka macam my niece si Audi. That time her son was not feeling well. And i remembered that masa kak bibi ajak i makan, then i said "tak kot kak bibi.. Oz nak jaga peha sebab besar sangat". Berseloroh je. Tetiba Yie seloroh "macamtu dia kata besar? Habis kita ni apa la agaknya". Hahaha!

We didnt exchange number pun. But i added her on fb. Then few days after that, i went to Mirdiff City Center. She commented on my post ajak singgah rumah. Katanya her house is just nearby je. I segan gila. Ye ah dah la tak kenal sangat, ajak datang rumah. Dah la i tengah beli barang dapur masatu. Dia paksa juga datang. Hahaha. Berangkutlah segala barang yang beli tu pegi rumah dia. So bila dah sampai rumah dia, buatlah sesi suai kenal. Dia cerita her husband selalu outstaion, and kebetulan masatu pun emi outstation jugak. So dia ajak tidur rumah dia. Hilang akal ke apa minah ni i fikir masatu. Buatnya aku ni penculik ke ape ke kan? Hahaha! Masa i nak balik,dia callkan cab and siap bagi trolley bag dia so i can isi my barang tadi sebab memang berat and i tak cukup tangan nak pegang. Baiknya dia!  So esoknya tu i went to her house. Tidur sana.

Bila dah tidur rumah orang ni surelah tak selesa kan? I macam tak senang duduk. So i berjaga je. 




So kebetulan esoknya tu ada National Day punya celebration kat area her house tu. Dia nak bawak anak dia. So i ikutla sekali. So i kenalkan, her son Aqeel and her daughter Adellia but we called her Odah. (Dah start bertakung dah air mata aku)


















Hari berganti hari, makin lama makin rapat. Sampai emi pun cakap "Yang,kalau i ada kt rumah tapi kalau husband yie tu takde you nak tidur rumah dia pun takpe yang". My husband ialah sejenis manusia yang cukup takut kalau i mula rapat dengan orang. Because he knows bukan semua orang suka i or tak semua yang selesa dengan i. But when i told him about yie and her kids, semudah itu dia bagi greenlight.

Everytime datang rumah yie, dia akan masak everything yang i nak makan. She'll do anything. Kadang tu sampai suruh i tidur je bangun tengah hari. Tak pun i tak payah buat apa apa kat rumah dia tu. Layan anak anak dia pun dah cukup dah to her. Well, i admit, i rindu semua anak buah i.. So bila ada juga kawan yang boleh kasi i pinjam anak anak depa, i rasa terubat rindu sikit.

Yie,

Aku nak kau tahu, dengan kau aku tak boleh nak sorok apa apa pun. Tak pernah pun aku mintak kau layan aku macam tuan puteri. Kadang tu aku rasa macam kau ni mak aku. Aku rindu kau dengan Odah and Aqeel. Ada rezeki, kita jumpa kat Malaysia.