Surirumah Kuat Tidur

Makeup. Dubai. Masak. Membebel.

Monday 1 February 2016

Mari Memasak Bersama Kak Ojie

Assalamualaikum...


Today mood nak memasak dah datang balik. Sebelum ni rasa malas sebab asek nak makan Indonesian food je!

So menu i harini i masa sup ayam, udang nestum, ikan pekasam dengan kangkung goreng belacan.

I akan bagi resipi udang nestum dulu boleh? Sebab sedap gila! 

UDANG GORENG NESTUM


BAHAN A
10 ekor udang
1 biji telur ayam
Stgh sudu kecik garam
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
Minyak untuk goreng

BAHAN B
2 sudu besar planta
20 helai daun kari
5 biji cili padi
1 cawan nestum
1 sudu besar susu serbuk
1 sudu kecik serbuk perasa ayam

CARA CARA:
  1. Panaskan minyak dalam kuali.
  2. Siang udang. Buangkan kaki, taik. Buang kulit dan tinggalkan ekor dengan kepala. Basuh dan toskan air.
  3. Pukul telur pastu masuk udang.
  4. Masukkan garam, tepung gandum dengan tepung jagung.
  5. Gaul sama rata dan goreng udang dalam 2-3 minit gitu.
  6. Bila udang dah masak, angkat dan toskan minyak.
  7. Guna kuali baru, panaskan planta.
  8. Masukkan daun kari lepastu cili padi.
  9. Gaul rata sampai naik bau.
  10. Masukkan nestum, susu serbuk dengan serbuk ayam. Kacau rata.
  11. Masukkan udang tadi dan gaul sama rata.
  12. Tutup api. Dan hidangkan.


KANGKUNG GORENG BELACAN


1 ikat kangkung
2 ulas bawang merah dikisar
1 ulas bawang putih dikisar
1 genggam udang kering/ikan bilis
10 bili cili merah/cili kering blend
1 sudu besar belacan
Minyak untuk menumis

CARA CARA:
  1. Tumis bawnag merah dengan bawang putih sampai naik bau. 
  2. Masukan udang kering. Gaul rata.
  3. Masukkan belacan. Tahan bersin ok?
  4. Masukkan pulak cili yang dah blend tu.
  5. Last sekali masukkan kangkung. Hidang terus dah tu ok?
Sebenarnya ada juga yang tak letak cili bo. Ada yang ketuk cili padi pastu campak je dalam tu. Ada juga yang letak sotong atau ayam. But macam ni pun dah memadai. Selamat menjamu selera!






No comments:

Post a Comment