Assalamualaikum...
Today mood nak memasak dah datang balik. Sebelum ni rasa malas sebab asek nak makan Indonesian food je!
So menu i harini i masa sup ayam, udang nestum, ikan pekasam dengan kangkung goreng belacan.
I akan bagi resipi udang nestum dulu boleh? Sebab sedap gila!
UDANG GORENG NESTUM
BAHAN A
10 ekor udang
1 biji telur ayam
Stgh sudu kecik garam
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
Minyak untuk goreng
BAHAN B
2 sudu besar planta
20 helai daun kari
5 biji cili padi
1 cawan nestum
1 sudu besar susu serbuk
1 sudu kecik serbuk perasa ayam
CARA CARA:
- Panaskan minyak dalam kuali.
- Siang udang. Buangkan kaki, taik. Buang kulit dan tinggalkan ekor dengan kepala. Basuh dan toskan air.
- Pukul telur pastu masuk udang.
- Masukkan garam, tepung gandum dengan tepung jagung.
- Gaul sama rata dan goreng udang dalam 2-3 minit gitu.
- Bila udang dah masak, angkat dan toskan minyak.
- Guna kuali baru, panaskan planta.
- Masukkan daun kari lepastu cili padi.
- Gaul rata sampai naik bau.
- Masukkan nestum, susu serbuk dengan serbuk ayam. Kacau rata.
- Masukkan udang tadi dan gaul sama rata.
- Tutup api. Dan hidangkan.
KANGKUNG GORENG BELACAN
1 ikat kangkung
2 ulas bawang merah dikisar
1 ulas bawang putih dikisar
1 genggam udang kering/ikan bilis
10 bili cili merah/cili kering blend
1 sudu besar belacan
Minyak untuk menumis
CARA CARA:
- Tumis bawnag merah dengan bawang putih sampai naik bau.
- Masukan udang kering. Gaul rata.
- Masukkan belacan. Tahan bersin ok?
- Masukkan pulak cili yang dah blend tu.
- Last sekali masukkan kangkung. Hidang terus dah tu ok?
No comments:
Post a Comment